Bypass road north-south - Jerusalem (photo by GZ) Cremisan Road, Beit Jala (photo by GZ) Wall graffiti by Berlin residents, West Bank, (Photo by CV) Mahmoud Darwish on Yasser Arafat- Ramallah (photo by GZ) Hisham's Palace, Jericho (photo by GZ) Demonstration against the Wall, Bi'lin (Photo by  LS) Drone flying over Khan Younis, Gaza Strip (Photo by CV) Old city of Hebron (photo by GZ) Gilo settlement - Beit Jala (photo by GZ) Palestinian artist Larissa Sansour Mahmoud Darwish in the presence of absence (photo by GZ)

Petitie: Géén kind voor militaire rechtbank

14-03-2018

Het Palestijnse meisje Ahed is sinds haar arrestatie door het Israelische leger uitgegroeid tot een icoon van het verzet van Palestijnse kinderen. Maar zij is echter niet de enige. Elk jaar worden 500 tot 700 Palestijnse minderjarigen gearresteerd, vastgebonden, geblinddoekt en met geweld ondervraagd. Voor Ahed en al die andere kinderenigevangenschap startte Palestijnse Kinderrechten Coalitie een petitie, gericht aan de Nederlandse regering. Teken ook!

 

 

Midden in de nacht op dinsdag 19 december 2017 drong het Israëlische leger het huis van het zestienjarige Palestijnse meisje Ahed al-Tamimi binnen, om haar te arresteren omdat zij een video op Facebook had gezet. Op het filmpje is te zien hoe zij op het erf van haar ouderlijk huis ongewapend, met haar blote handen, een zwaar bewapende soldaat dreigt aan te vallen.

 

Symbool van geweldloos verzet
Aheds familie en dorpsgenoten in al-Nabi Salih staan al jarenlang symbool voor een geweldloos verzet tegen de Israëlische bezetting. Sinds 19 december betaalt Ahed hier een grote persoonlijke prijs voor. Zij wordt in voorarrest gehouden tot het einde van haar ongetwijfeld lang uitgesponnen rechtszaak, een rechtszaak die tegen haar wens achter gesloten deuren wordt gehouden.

 

Intimidatie tot bekentenis volgt
Wat Ahed meemaakt is een voorbeeld van de al lang bestaande Israëlische praktijk van de nachtelijke invallen door zwaarbewapende militairen om Palestijnse kinderen van hun bed te lichten. Dit gebeurt al jarenlang, honderden keren per jaar. Na hun arrestatie worden deze kinderen naar een verhoorcentrum gebracht waar zij worden ondervraagd zonder hun familie en zonder een advocaat. De kinderen worden geïntimideerd, in voorarrest gehouden en berecht door een militaire rechtbank die geen rekening houdt met hun welzijn. Onder deze zware omstandigheden is schuld bekennen de enige uitweg en de meeste kinderen doen dit dus ook. Hierom hebben de militaire rechtbanken zo’n hoog percentage veroordelingen: 99,74 procent en hierom verblijven er honderden Palestijnse kinderen in Israëlische gevangenissen.

 

Kinderen systematisch vervolgd
De Palestijnse kinderen in Israëlische detentie zijn tussen de 12 en 17 jaar oud. Israël is het enige land in de wereld dat systematisch kinderen vervolgt in militaire rechtbanken, waarbij het voorbijgaat aan het recht op een eerlijk proces volgens het VN Kinderrechtenverdrag. Volgens de Vierde Geneefse Conventie mag de onder bezetting levende lokale bevolking van een gebied niet door de bezettende mogendheid de grens worden overgebracht. Ahed al-Tamimi wordt gevangen gehouden in de HaSharon (Tel Mond) gevangenis nabij Netanya, aan de andere kant van de Groene Lijn.

 

Onze oproep: géén kind voor militaire rechtbank
Ahed is uitgegroeid tot een icoon van het verzet van Palestijnse kinderen. Zij is echter niet de enige… maar slechts een van de velen. Daarom vragen wij de Nederlandse regering er bij Israël op aan te dringen:

 

  • Geen kinderen te berechten binnen een militair rechtssysteem dat een eerlijk proces in de weg staat
  • Te waarborgen dat de rechtsgang van Palestijnse minderjarigen voldoet aan de normen van het VN-Kinderrechtenverdrag
  • Geen kinderen te arresteren in het midden van de nacht
  • Geen vrijheidsbeneming van Palestijnse minderjarigen zonder rechtelijke uitspraak en alleen als uiterste middel
  • Een einde te maken aan de praktijk van ondervraging van kinderen zonder bijstand van een advocaat, zonder audio- en video-opname en zonder begeleidende ouder.

 Onderteken de petitie hier.

 

Palestijnse Kinderrechten Coalitie

 

Defence for Children Nederland | Een Ander Joods Geluid | gate48 |

 

Kairos Sabeel Nederland | Palestine Link | Tadamun | War Child