Mahmoud Darwish on Yasser Arafat- Ramallah (photo by GZ) Mahmoud Darwish in the presence of absence (photo by GZ) Palestinian artist Larissa Sansour Wall graffiti by Berlin residents, West Bank, (Photo by CV) Cremisan Road, Beit Jala (photo by GZ) Old city of Hebron (photo by GZ) Demonstration against the Wall, Bi'lin (Photo by  LS) Hisham's Palace, Jericho (photo by GZ) Drone flying over Khan Younis, Gaza Strip (Photo by CV) Gilo settlement - Beit Jala (photo by GZ) Bypass road north-south - Jerusalem (photo by GZ)

Trump’s diepe buiging naar Israel

08-12-2017

Het verhaal van Jeruzalem. Waarom is het zo belangrijk? Toine van Teeffelen, die  in Bethlehem woont, vertelt het.

 

De erkenning door Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israel ontmoet in de media vooral praktische en taktische argumenten. Trump loopt door de porseleinkast van de diplomatie. Hij neemt een voorschot op de uitkomst van vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijnen. Hij provoceert geweld in het Midden-Oosten en daarbuiten.

Allemaal waar. Maar we moeten de kernzaak niet vergeten. 

 

De plechtige erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israel is een beloning voor en legitimering van een decennia-oude Israelische politiek jegens Jeruzalem. Deze is gericht op het behoud van Jeruzalem als ‘eeuwige’ hoofdstad van Israel, en gaat in tegen de ontwikkeling van Oost-Jeruzalem als centrum van een toekomstige staat Palestina.

Waar hebben we het precies over wanneer we speken over ‘Jeruzalem’? 

 

Lees verder op het blog van Toine van Teeffelen (Engelstalig)