Mahmoud Darwish on Yasser Arafat- Ramallah (photo by GZ) Gilo settlement - Beit Jala (photo by GZ) Mahmoud Darwish in the presence of absence (photo by GZ) Cremisan Road, Beit Jala (photo by GZ) Bypass road north-south - Jerusalem (photo by GZ) Drone flying over Khan Younis, Gaza Strip (Photo by CV) Hisham's Palace, Jericho (photo by GZ) Old city of Hebron (photo by GZ) Wall graffiti by Berlin residents, West Bank, (Photo by CV) Demonstration against the Wall, Bi'lin (Photo by  LS) Palestinian artist Larissa Sansour

Honger voor een humanere behandeling

10-05-2017

Sinds 17 april zijn 1500 Palestijnse gevangenen in Israël bezig met de aangekondigde hongerstaking. Hun doel, humanere behandeling in de gevangenis en een einde aan administratieve detentie, wordt door minister Gilad Erdan bestempeld als 'onredelijk.' In het verleden hebben de Israëlische autoriteiten gereageerd met gedwongen voeren van de stakers, wat in meerdere gevallen tot de dood van de gevangene leidde. 

 

Tegenwoordig reageren de autoriteiten onder andere door de stakers in isoleercellen te plaatsen en door hen te bedreigen, bijvoorbeeld met politiehonden. Bovendien is het verschillende advocaten verboden hun cliënten in hongerstaking te bezoeken. Israëlische politici hebben haatdragende reacties gegeven op de huidige hongerstaking. Zo heeft Oren Hazan van de Likudpartij gezegd dat de hongerstaking 'geen probleem is, zelfs als alle gevangenen zouden overlijden als gevolg van hun staking. De gevangenissen zijn immers overvol, terwijl er aarde genoeg is voor hun lijken.' Minister van defensie Avigdor Lieberman riep op tot executie van de stakers. Een groep kolonisten organiseerde een barbecue naast de Ofer-gevangenis, om de stakende gevangenen te kwellen. Onder de stakers zijn kinderen, ouderen en zieken.

Volgens de cijfers van de NGO Addameer zitten er 6300 Palestijnse politieke gevangenen in Israëlische gevangenissen. Onder hen zijn 61 vrouwen en 300 kinderen. Ook zitten zo'n 500 Palestijnen voor onbepaalde tijd in administratieve detentie. Politieke gevangenen krijgen een inhumane behandeling in Israëlische gevangenissen. Medische hulp wordt hen gewoonlijk ontzegd; er zijn al zeker 13 gevangenen omgekomen doordat hen de toegang tot een arts werd ontzegd. En hoewel het recht op educatie een universeel mensenrecht, weigeren de Israëlische autoriteiten het recht op educatie van Palestijnse gevangenen te respecteren. (Bron Addameer.)

Intussen hebben 200 advocaten, rechtenstudenten en rechterlijke organisaties een brief opgesteld om de gevangenen in hongerstaking te steunen. Daarin wijzen zij er onder andere op dat de behandeling van Palestijnse gevangenen evenals het mechanisme waardoor zij gevangen zijn gezet, in strijd is met internationaal recht.

Hongerstaking als vreedzaam protest heeft een lange geschiedenis onder Palestijnse gevangenen. Het is een manier om de machtsstructuur te doorbreken en controle uit te oefenen op hun eigen lichaam. Uiteindelijk hebben Palestijnse gevangenen met eerdere hongerstakingen toch verbeteringen weten te bewerkstelligen, bijvoorbeeld een tijdelijke daling in het aantal administratieve detenties. Ondanks de grote risico's voor hun gezondheid kan het dus een succesvolle methode zijn.