Old city of Hebron (photo by GZ) Bypass road north-south - Jerusalem (photo by GZ) Palestinian artist Larissa Sansour Mahmoud Darwish on Yasser Arafat- Ramallah (photo by GZ) Cremisan Road, Beit Jala (photo by GZ) Demonstration against the Wall, Bi'lin (Photo by  LS) Wall graffiti by Berlin residents, West Bank, (Photo by CV) Drone flying over Khan Younis, Gaza Strip (Photo by CV) Gilo settlement - Beit Jala (photo by GZ) Hisham's Palace, Jericho (photo by GZ) Mahmoud Darwish in the presence of absence (photo by GZ)

Updates

 

Trump’s diepe buiging naar Israel

08-12-2017

jerusalem-dome-of-the-rock-pixabay.jpgHet verhaal van Jeruzalem. Waarom is het zo belangrijk? Toine van Teeffelen, die  in Bethlehem woont, vertelt het.

 

De erkenning door Trump van Jeruzalem als hoofdstad van Israel ontmoet in de media vooral praktische en taktische argumenten. Trump loopt door de porseleinkast van de diplomatie. Hij neemt een voorschot op de uitkomst van vredesbesprekingen tussen Israel en de Palestijnen. Hij provoceert geweld in het Midden-Oosten en daarbuiten.

Allemaal waar. Maar we moeten de kernzaak niet vergeten. 

Inbeslagname van zonnepanelen door Israël is dagelijkse praktijk

11-08-2017

solar panels detailOpnieuw is een Palestijns dorp door de Israëlische autoriteiten van zijn zonnepanelen beroofd. Klein nieuws, ware het niet dat het model staat voor een brede dagelijkse realiteit, beargumenteert The Rights Forum.

 

Filmmaker komt met schokkend nieuw bewijsmateriaal over massamoord Deir Yassin

24-07-2017

20170724-deir-yassin.jpgBijna zeventig jaar geleden vond de massamoord in het dorp Deir Yassin. Op 9 april 1948 vielen zionistische milities het dorp Deir Yassin binnen en doodden, verminkten en verkrachtten vele dorpelingen, onder wie vrouwen en kinderen. De massamoord leidde tot een golf van vluchtelingen uit dorpen in heel Palestina. De film ‘Born in Deir Yassin' van de Israëlische filmmaker Neta Shoshani, komen nieuw bewijsmateriaal en schokkende nieuwe getuigenissen aan het licht.

Berichtgeving NOS over Gaza 'beschamend'

22-07-2017

gaza-3-1080x608.jpgHet Rights Forum fileert de berichtgeving van de NOS over de energiecrisis in Gaza: "De boodschap dat de Palestijnen het na vijftig jaar Israëlische bezetting aan zichzelf te wijten hebben dat Gaza een onleefbare openluchtgevangenis met 1,9 miljoen gedetineerden is ronduit beschamend."

Honger voor een humanere behandeling

10-05-2017

Sinds 17 april zijn 1500 Palestijnse gevangenen in Israël bezig met de aangekondigde hongerstaking. Hun doel, humanere behandeling in de gevangenis en een einde aan administratieve detentie, wordt door minister Gilad Erdan bestempeld als 'onredelijk.' In het verleden hebben de Israëlische autoriteiten gereageerd met gedwongen voeren van de stakers, wat in meerdere gevallen tot de dood van de gevangene leidde. 

VN-rapport bevestigt Israelische Apartheid, Dag van het Land en meer in Palestine Link Nieuwsbrief

02-04-2017

logo-pl.jpgDeze maand kwam er een baanbrekend VN-rapport naar buiten: "Israeli Practices towards the Palestinian People and the Question of Apartheid." Het rapport, dat is gebaseerd op een analyse van Israëlische wetgeving, beleid en handelen in de praktijk, noemt Israël "an apartheid regime that oppresses and dominates the Palestinian people as a whole." Dit en meer deze maand in de Palestine Link nieuwsbrief.

Vrouwen spelen belangrijke rol bij verzet tegen bezetting

08-03-2017

170308-2012-3-8-oz-qalandiya-oren-ziv-active-stills.jpgPalestijnse vrouwen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in het verzet tegen de bezetting van Palestina. Van de Balfour verklaring van 1917, de eerste en tweede intifada tot de BDS beweging nu. Electronic Intifada kijkt vandaag, op Internationale Vrouwendag, terug op hun bijdrage aan de strijd om recht en vrijheid. (Foto: Oren Ziv/ActiveStills)

Picture Palestine op IFFR

26-01-2017

170126iffr-logo.jpgSinds 1917, het jaar waarin de Britse regering met de Balfour-verklaring de basis legde voor het huidige Israël, is het Palestijnse grondgebied een schrijnend voorbeeld van grote maatschappelijke en politieke gespletenheid. Een scherpe breuklijn op de wereldkaart. IFFR presenteert een visuele reis door Palestijnse cinema die tragedies, dromen, absurditeit en hoop in het gebied weergeeft.